Coaching:

Coaching is mij, als beroep, op het lijf geschreven. Ik vind er veel waarden in terug, die voor mij belangrijk zijn zoals verbinding, gezondheid en openheid. Coachgesprekken leveren mij dan ook energie op. Ik vind het stoer als iemand zich kwetsbaar durft op te stellen, in de spiegel durft te kijken en vervolgens zich ontwikkelt.

Er zijn veel vormen van coaching. Het is een containerbegrip geworden wat voor en achter allerlei functies wordt geplakt. Daarnaast is het een vrij beroep, wat wil zeggen dat iedereen zich coach kan en mag noemen. Het kan daarom best lastig zijn om in deze jungle van coaches een voor jou geschikte coach te vinden. Om deze reden omschrijf ik zo goed mogelijk welk type coach ik ben en waarvoor je bij mij terecht kan.

Om mij in deze jungle te onderscheiden heb ik twee coaching opleidingen gevolgd. De laatste coaching opleiding heb ik in juni 2021 met succes afgerond. Dit diploma heeft een keurmerk van StiR en NOBCO.

Wat betekent coaching voor mij?

Voor mij betekent coaching het helpen van iemand door gericht vragen te stellen, zodat deze persoon zelf tot nieuwe inzichten komt en hierdoor intrinsiek gemotiveerd is om tot actie over te gaan.

Een coaching traject is gericht op het vergroten van je bewustzijn over je eigen gedrag, gedachtes en overtuigingen. Er wordt gewerkt aan het behalen van je eigen gekozen doelen waarin jij de coach kan zien als spiegel die je bijstaat in jouw ontwikkelproces.

Het is belangrijk dat er een gelijkwaardige relatie is en dat jij je prettig en vertrouwt voelt. Dit is voor mij een noodzakelijk basis om vanuit te vertrekken. In de meeste gevallen heeft iemand na een kennismakingsgesprek een goed beeld of deze een coaching traject wil starten of doorzoekt naar een andere coach. Het is belangrijk hier eerlijk over te zijn.

Definities van coaching die goed aansluiten op mijn visie.

De NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) hanteerde de volgende definities:

“Het strategisch  en tactisch aanwenden van voornamelijk psychologische, spirituele en communicatieve vaardigheden  en technieken, teneinde een individu of groep op eigen kracht bepaalde, zelfgekozen doelen te laten bereiken.”

“Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:

 • Bewustwording en persoonlijke groei
 • Het vergroten van zelfvertrouwen
 • Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden

Coach en coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”

De NOBCO hanteert nu een internationale Engelstalige definitie die ik te uitgebreid vind om hier te vermelden. Wel benieuwd naar die definitie?
Klik hier.

Het volgende citaat sluit perfect aan bij hoe ik ben als coach en persoon:

“Waar een oordeel begint, eindigt de waarneming.”

Als coach zal ik niet oordelen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in jou en hoe jij jouw wereld ziet en beleefd.

Met welke vragen kun je bij mij terecht?

In principe met een heel breed scala aan vragen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Wie ben ik?
 • Wat wil ik (bereiken in het leven)?
 • Wat drijft mij?
 • Waarom lukt het mij niet om dat te bereiken, wat ik graag wil?
 • Ik word gek van… hoe kan ik hier mee omgaan?
 • Hoe krijg ik een betere balans tussen mijn werk en privé?
 • Ik weet niet meer wat ik wil met betrekking tot mijn werk/ privé?

Wat is een coach niet?

 • Een docent die, je zegt hoe je iets moet doen of met adviezen en oplossingen komt over hoe hij denkt dat het moet.
 • Een psycholoog of therapeut die een diagnose stelt en je geneest.

Life-events

Daarnaast vinden mensen het soms prettig als de coach waarmee ze in gesprek gaan ook enige ervaring heeft met wat zij meemaken of hebben meegemaakt. Daarom hieronder kort een aantal life-events van mij die mensen mogelijk herkennen.

 • Oud beroepsmilitair
  Als oud Luchtmobiele infantrist weet ik hoe het is om op uitzending te gaan, het kameraadschap onderling en de hoogte- en dieptepunten die je kunt ervaren binnen defensie. Daarnaast uiteraard de switch van militair naar de burgermaatschappij.
 • Fertiliteitstraject
  Onze kinderwens ging niet vanzelf in vervulling. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden binnen een fertiliteitstraject en zijn wij nu de gelukkige ouders van een zoon! Maar zo’n traject is niet niks; alle negatieve zwangerschapstesten, een miskraam, alle goed bedoelde adviezen maar vaak niet helpende woorden hebben een behoorlijk impact. Het heeft impact op je als man, vrouw, op je relatie en je omgeving.
 • Het ouderschap
  Ik denk dat dit wel mijn grootste life-event is tot nu toe. Wat een emoties komen er los en wat komt er veel bij kijken! Je  krijgt een fantastisch gevoel, puur geluk, (mijn) grootste verantwoordelijkheid en ook zware vermoeidheid, twijfels en onzekerheid. Ik ervaar het ouderschap als een echte rollercoaster aan emoties en gedachten. En mijn zoon blijft mij gelukkig een spiegel voorhouden, zodat ik blijf leren over mijzelf.

Dit zijn een paar voorbeelden van mijn life-events. Deze gebeurtenissen komen voor bij meer mensen, die door eenieder anders beleefd worden waardoor deze gebeurtenissen een heel andere impact op die persoon hebben. Als coach ben ik mij hiervan bewust en ben dan ook nieuwsgierig naar de impact van zo’n life-event op jou als persoon.

Interesse?

Heb ik je interesse gewekt om door mij gecoacht te worden en wil je daarover van gedachten wisselen? Dat kan in een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Neem hiervoor via de e-mail of telefonisch contact met mij op.