Stress & Burn-out
Stress
Iedereen ervaart weleens stress, al is het omdat je op tijd ergens wil zijn en het verkeer werkt niet mee of voor een sollicitatiegesprek enzovoorts. Meestal is dit kortdurende stress. Oftewel als de stressvolle situatie, de stressor, voorbij is dan kom jezelf en je lichaam ook weer tot rust.
Een kortdurende stressreactie kan zelfs levensreddend zijn. Op het moment dat jij de straat oversteekt en halverwege zie je vanuit je ooghoek ineens een auto opduiken, die je eerst over het hoofd hebt gezien, dan ontstaat er een stressreactie die ervoor zorgt dat het lichaam binnen no-time gereed is voor een sprintje om je in veiligheid te brengen. Dit wordt ook wel gezonde stress genoemd. Uiteraard is er ook zoiets als ongezonde stress. Dit is als de stress te lang aanwezig blijft.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Tijdens een stressreactie maakt het lichaam verschillende stoffen en hormonen aan. Dit zorgt ervoor dat het lichaam snel in actie kan komen. Wanneer deze stoffen, en dan vooral cortisol, langdurig in het bloed blijven circuleren kunnen deze schadelijk zijn voor het lichaam.
Doordat wij de lichamelijke signalen negeren door de hoge druk die we voelen om maar te blijven doorgaan en doordat we soms gedissocieerd zijn van ons lichaam, voelen we sommige signalen niet eens meer. Hierdoor blijven we doorgaan en doorgaan. Het lichaam zal steeds heftigere signalen afgeven om er voor te zorgen dat je toch een keer gaat luisteren.
Hoe nu verder?
Maar wat moet je dan doen als je de signalen van je lichaam uiteindelijk opmerkt en je doorkrijgt dat je batterij leeg raakt of al helemaal op is? Simpel maar soms erg moeilijk en noodzakelijk; rust pakken! Soms betekent dit even helemaal stoppen met werken, en soms volstaat het om tijdelijk minder te gaan werken. Probeer daarnaast zo snel mogelijk weer activiteiten te doen die jou energie geven.
Vanuit die rust ga je je energieniveau weer op peil brengen en middels coaching kom je stap voor stap achter wat je energiezuigers zijn, hoe je goed oplaad, wat belemmerende overtuigingen zijn die je herstel mogelijk in de weg staan en welke gedrags- en mindset-veranderingen er nodig zijn om je batterij in de toekomst in het positieve te houden.
Mijn coaching methodiek
In stress en burn-outcoaching gebruik ik het achtstappenplan (van Annita Rogier) als richtlijn maar jij als coachee staat altijd centraal en bent leidend voor mij. Ieder mens is uniek en heeft net weer iets anders nodig en daar zal ik mijn aanpak op afstemmen.
Het achtstappenplan bevat de volgende stappen:
1. Oriëntatie
2. Eerste analyse van de stressklachten en bronnen
3. Herstellen van energie en fysieke conditie
4. Omgaan met stress en emoties
5. Versterken van competenties
6. Levensmissie, talenten en drijfveren
7. Match met sociale omgeving en werk
8. Werkhervatting, terugvalpreventie en follow-up
Coaching voor stress & burn-out klachten kan voor particulieren en ook zakelijk via je werkgever.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend en gratis eerste kennismakingsgesprek.